חדשותעסקיםשוק העבודה

עוסק פטור – מה זה אומר והאם כדאי להיות עסק עצמאי

עוסק פטור

הוויכוח הנצחי לגבי מה עדיף להיות, שכיר או עצמאי, הוא כמו הוויכוח על טעם ועל ריח. ישנם אנשים שהטבע שלהם מבקש מהם להיות שכירים, ואחרים שחייבים ליזום עסקים משל עצמם. אולי זה יצר ההרפתקנות, אולי זה משאלה להגשמה עצמית, או כל דבר אחר. אולי זה בכלל עניין של חינוך ותפיסות עולם ולו לא. איך שלא יהיה למרבית האנשים שבוחרים להתפרנס כעצמאים הדרך מתחילה בתור עוסק פטור – מה זה אומר?

הפרטים הבסיסיים ביותר שמגדירים עוסק פטור הם כדלקמן:

  1. עסק עצמאי שנרשם כעוסק פטור במשרדי מע"מ ובמס הכנסה
  2. הוא מפיק קבלות עבור לקוחותיו, ולא חשבוניות מס
  3. הוא אינו גובה מס ערך מוסף (מע"מ) מהלקוחות שלו
  4. הוא פטור מדיווחים חודשיים או דו-חודשיים למע"מ (שהרי הוא לא גובה מע"מ
  5. הכנסותיו אינן עולות על 120,000 ש"ח בשנה (סכום המתעדכן מעת לעת, לרוב מדי שנה, ע"י רשות המיסים)

כל אזרח מעל גיל 18 רשאי, באם ירצה בכך, להירשם ברשויות כעוסק פטור, וזאת, כאמור, כל עוד תקרת ההכנסות השנתית שלו (ממשלח ידו) לא חורגת מהגבול העליון המוצב ומתעדכן משנה לשנה. ובכל זאת, ישנה רשימת מקצועות אשר העוסקים בהם אינם רשאים להירשם כעוסקים פטורים, אפילו אם תקרת ההכנסות שלהם נמוכה, ואף נמוכה בהרבה מתקרת ההכנסות המוגדרת בחוק – לפי סעיף 13 לתקנות מס ערך מוסף (רישום).

רשימת מקצועות אלו רחבה למדי, וכוללת בין היתר את המקצועות הבאים:

בעל מקצוע חופשי שהוא: אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי, טכנאי שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, סוכן ביטוח, עורך דין, רואה חשבון או שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית, רופא, פסיכולוג, פיזיותרפיסט, וטרינר, רופא שיניים, סוחרי נדל"ן ומתווכי נדל"ן, סוחרי רכב ועוד מקצועות אחרים.

2 היתרונות הגדולים של עוסק פטור על עוסק מורשה:

  1. פטור ממע"מ – העובדה שהעלות על השירות שמציע העוסק הפטור לא צריך לכלול מע"מ מאפשרת לו להציע מחירים אטרקטיביים יותר מאשר חברות בע"מ או עוסקים מורשים שמתעסקים באותו התחום. יתרון זה תומך בעיקרון התחרותיות בשוק, ויכול לשמש בין היתר כמדרגה ראשונה בכניסה לשוק חדש, בדרך לצמיחה והתפתחות העסק.
  2. הנהלת חשבונות פשוטה יותר – אחת ההוצאות השוטפות של כל עסק היא הנהלת החשבונות. בזמן ובכסף, באנרגיה ולעיתים בבלבול, עסקים מורשים וחברות בע"מ נאלצים לרוב להתמודד מול מערך ניהול חשבונות מאתגר למדי. הנהלת החשבונות של עוסק פטור היא פשוטה למדי, עד כדי כך שרבים בוחרים להגיש את הדוח השנתי שלהם ללא עזרת מנהל חשבונות. הנהלת החשבונות הפכה פשוטה עוד יותר כאשר מאז הרפורמה שאושרה בכנסת בנובמבר 2024, המאפשרת לעסק להירשם כ"עסק זעיר", ולהנות מהטבות שונות. אגב, אפשרות זו פתוחה גם בפני עוסקים מורשים שלא חוצים את תקרת ההכנסות המוגדרת בחוק, נכון להיום 120,000 ש"ח.

החסרונות של עוסק פטור:

עוסק פטור עלול למצוא את עצמו מול תקרת זכוכית, אמיתית או פסיכולוגית, המונעת אותו מלצמוח ולהתפתח עסקית. עוסקים פטורים רבים מגיעים לרבעון האחרון עם הכנסות המתקרבות לתקרת המעבר לעוסק מורשה, ומתמודדים עם השאלה האם כדאי להם לקחת חופש או להמשיך לפתח את העסק ולעבור להיות עוסקים מורשים.

על פניו נראה כי הצמיחה היא תמיד הצעד הנבון. עם זאת יש להבין כי הכנסות שעולות רק במעט מעבר לתקרה עלולות להוביל דווקא להפסדים. במידה ואין צמיחה משמעותית במיוחד בשנה הקרובה, הרי שהשינויים הנדרשים בעסק לאחר המעבר לעוסק מורשה יגבו מחיר הן בצורך בגביית מע"מ, והן בצורך בשינוי בהנהלת החשבונות, מה שאומר שינוי משמעותי בהתנהלות ובהוצאות העסקיות.

תמונה: freepik

עוד כתבות בנושא

Back to top button